08-03-2023

Moeten zonnepanelen altijd op het zuiden worden gepositioneerd?

zonnepanelen

Zonnepanelen worden in de praktijk gericht op het zuiden. De logische gedachte hierachter is dat de panelen dan ingestraald worden tijdens alle zonuren van de dag. Is deze opstelling altijd het meest effectief?

In principe hebben zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn een hoger rendement. Echter, kunnen oost-west opgestelde panelen vaak effectiever zijn. Dat heeft een aantal redenen.  

 

Meer panelen en meer opbrengst

Bij een zuid-opstelling moet er rekening gehouden worden met afstand tussen de rijen zonnepanelen, omdat de eerste rij een schaduw opwerpt tegen de volgende rij. Door de zonnepanelen in oost-west richting te plaatsen kunnen er circa 30% meer zonnepanelen plaatsen.
De panelen hebben in de oost-west-opstelling een lagere hellingshoek, waardoor er minder schaduwval is. Hierdoor leveren oost-west opgestelde panelen gemiddeld 30% tot 40% meer opbrengst uit het beschikbare dakoppervlak.

Een oost-west opstelling levert een constantere aanvoer van energie voor bedrijven. Een zuid-opstelling kent in de middaguren een enorme piekopbrengt. Die piek is in een oost-west-opstelling een stuk lager, maar wordt gecompenseerd door een hogere opbrengst in de ochtend en aan het einde van de dag, zie afbeelding 1. De energieopbrengst is dus beter verdeeld over de dag.

Oost-west-zonnepanelen-rendement

Afbeelding 1

Bij een zuid-opstelling zou een bedrijf tijdens de middagpiek veel energie moeten terugleveren, terwijl je aan het begin en einde van de dag energie moet inkopen. Een oost-west opstelling stelt een bedrijf in staat om nagenoeg geen energie meer in te kopen.

 

Een oost-west opstelling is minder zwaar:

Zonnepanelen worden altijd verzwaard met ballast. Hierdoor waaien de panelen niet van het dak bij hevige weersomstandigheden. Omdat de panelen bij een oost-west-opstelling zo dicht tegen elkaar aan gemonteerd worden, krijgt de wind er minder makkelijk vat op. Er is dan ook minder ballast nodig. Hierdoor is de totale zonnepaneleninstallatie lichter bij een oost-west-opstelling. Met als gevolg dat er minder snel verstevigingen aan het pand nodig zijn.

 

Meer SDE++ subsidie voor een grootzakelijke organisatie

Grootzakelijke organisaties komen in aanmerking voor de SDE++ subsidie. De hoogte van de SDE++ subsidie hangt af van de hoeveelheid energie die je kunt opwekken. Een oost-west opstelling levert vaak 30% tot 40% meer opbrengt op. Hoe meer vermogen je op je dak kunt plaatsen, hoe hoger je subsidie dus is.

 

Esthetisch mooier

Een oost-west opstelling kan esthetisch aantrekkelijker zijn. Oost-west panelen hebben een lagere hellingshoek, waardoor ze op platte daken van bedrijven niet te zien zijn vanaf maaiveldniveau.

Meer weten over zonnepanelen? Neem vrijblijvend contact met ons op, of bel ons direct via 0800 555 77 55.