15-03-2023

Kabinet wilt salderingsregeling afbouwen. Probleem of kans voor uw MKB?

salderingsregeling afbouwen

De tweede kamer heeft begin dit kalenderjaar besloten de salderingsregeling voor alle aansluitingen tot 3x 80A stapsgewijs te gaan afbouwen. In dit wetsvoorstel staat ook dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. De eerste kamer moet op dit moment nog beslissen of de salderingsregeling daadwerkelijk zal worden afgebouwd.

 

Wat is salderingsregeling en hoe wordt deze afgebouwd?

Via de salderingsregeling kunnen kleine bedrijven zelfgeproduceerde elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun eigen verbruik. De energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die uw bedrijf heeft afgenomen. Deze verrekening heet salderen. Daarbij heft de overheid belasting over de gesaldeerde energie.
Vanaf 2025 kunnen MKB-organisaties stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. Ieder jaar kunnen MKB’s iets minder salderen, tot aan 0% in 2031 (zie tabel 1).

 

Jaar

Salderingspercentage

2023

100%

2024

100%

2025

64%

2026

64%

2027

55%

2028

46%

2029

37%

2030

28%

2031

0%

Tabel 1 Afbouwen salderingsregeling

 

Waarom wilt het kabinet de salderingsregeling afbouwen?

Er zijn een aantal redenen waarom de salderingsregeling wordt afgebouwd.
Ten eerste zorgt het afbouwen van de salderingsregeling voor minder belastinginkomsten voor de Rijksoverheid. Er hoeft namelijk geen belasting over de weggestreepte energie te worden betaald.
Ook energieleveranciers worden minder op kosten gejaagd, die ze niet aan de klant kunnen doorberekenen. Daarnaast blijven zonnepanelen aantrekkelijk. Panelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden, waardoor ze gemiddeld in zeven jaar terug te verdienen zijn. Ook gaan panelen langer mee, gemiddeld 25 jaar.

 

Loont het zich nog om zonnepanelen aan te schaffen?

Ja, het loont zich om zonnepanelen aan te schaffen als de salderingsregeling is afgebouwd. Er zijn doorgaans talrijke mogelijkheden om zoveel mogelijk eigen opgewekte energie zelf te gebruiken:

 

 • Windrichting van de panelenopstelling aanpassen aan uw energiebehoefte
  Een zuid-opstelling van zonnepanelen kent een groot piekvermogen midden op de dag. Dat zorgt ervoor dat een bedrijf tijdens de middagpiek veel energie moeten terugleveren, terwijl je aan het begin en einde van de dag energie moet inkopen.  
  Een oost-west opstelling kent een kleinere piek in de ochtend en aan het einde van de dag. Deze opstelling stelt een bedrijf in staat om nagenoeg geen energie meer in te kopen, aangezien de opgewekte energie beter verdeeld is over de dag.

 • Energie opslaan
  Batterijen zorgen ervoor dat energie wordt opgeslagen, zodat deze niet terug aan het net wordt geleverd. Zo kan de energie gebruikt worden op een moment als er weinig wordt opgewekt. Een accu heeft momenteel ongeveer een levensduur van 15 jaar en variëren in capaciteit. De gewenste capaciteit van de batterij is afhankelijk van de energiebehoefte van uw onderneming. Verwacht wordt dat accu’s de komende jaren steeds langer meegaan en goedkoper gaan worden.

 • Verbruik slim doseren
  Een verandering in verbruiksgedrag kan ervoor zorgen dat er minder energie wordt teruggeleverd aan het net. Zo kunnen grote verbruikers ingeschakeld worden tijdens de piekuren van de dag. Het is dan raadzaam om op zonnige dagen meer grote verbruikers in te schakelen dan op minder zonnige dagen.

Meer weten over zonnepanelen? Neem vrijblijvend contact met ons op, of bel ons direct via 0800 555 77 55.